среда, 16. октобар 2024.

МЕЂУНАРОДНИ БЕОГРАДСКИ САЈАМ КЊИГА

 


У недељу 20. октобра отвара се у Београду традиционални међународни сајам књига.  У договору ЕК "Нова загонетка" и Енигматског савеза Србије организује се окупљање енигмата на штанду "Алме", хала 1. у среду, 23. октобра у 11.00 часова.

У 12.00 часова биће на штанду "Прометеја", хала 1.  промоција књиге Зорана Радисављевића "Енигматске чаролије".

Председништво ЕК "Нова загонетка"



ПРЕМИНУЛА ДАНИЦА СТОЈИМИРОВИЋ

 





Дана 13. октобра о.г. преминула је наша колегиница енигмата Даница Стојимировић (1954 - 2024). Била је једна од ретких жена која се бавила овим нашим послом "гимнастике ума и играрије духа". Углавном је правила илустроване укрштенице и успешне осмосмерке.  Сарађивала је у београдској "Енигматици" и дуже време у "Енигми".

Била је вишегодишњи члан ЕК "Нова загонетка".

Сахрана је, према читуљи у "Политици",  у петак, 18.10. на гробљу Лешће у 12.30часова.


Председништво ЕК "Нова загонетка"

недеља, 13. октобар 2024.

Л(Е)КОВИТ КАО ПЕСНИК

 



    Јуче сам од Николе Петковског добио имејл са адресом сајта скопске ТВ станице СЛОБОДЕН ПЕЧАТ, усмерено на разговор у вези Николиног јубилеја: 70 година енигматског рада.

    Разговор је наравно био на македонском али је доста тога могло да се разуме.

    Опширније о овоме може да се нађе на блогу Славка Бована, али је и ЕСС овај успех  требао да посебно истакне, објављена је само штура вест да му је у Коцељеви додељена јубиларна повеља. Никола је био и македонски и српски и југословенски енигмата. А први рад који је дат у прилогу објавио је као осмогодишњак далеке 1954 године.

    Да мало поправимо пропуст, ЕК "Нова загонетка" му честита овај скоро недостижни јубилеј уз поруку: настави Никола, и врхунски рекорд може да се надмаши":

       


 

Д. Лојаница