понедељак, 25. јануар 2021.

ИНФОРМАЦИЈА О ТРОГОДИШЊЕМ РАДУ

 


 

Овај текст је кратак извештај о раду на "Новости Енигми" у протекле три године, 2018, 2019. и 2020. Сврха му је да информише чланове клуба НЗ који је преузео на себе обавезу да обезбеди енигматски део у листу и тако му продужи живот у тешким околностима. Намењен је, наравно, и свима који воле енигматику и "Енигму".


1. Лист је излазио редовно и са тачним датумом излажења, укупно 36 бројева.

2. Прешло се скоро 100% на компјутерску обраду сарадничких прилога. "Енигма" је иначе имала дугу традицију рада на папиру и по томе је заостајала за другим листовима. Оно што је остало иза Милана Шабана и Миодрага Тошића, а било је прихватљиво по квалитету и актуелно што се тиче теме, добрим делом је искоришћено. Иначе у ово време рад на папирима нема никаквог смисла и већина сарадника је, иако већ у годинама, нашла начина и потрудила се да савлада основе рада на компјутеру. Неки су успели да добију у томе помоћ од млађих чланова породице.

3. И поред великих проблема задржан је знатан број сарадника и код мрежастих и код осталих ("ситних") загонетака. То додуше компликује посао уредништва из више разлога (обимна преписка преко имејлова, израда плана, резервација тема, неједнобразност приманог материјала, неуједначено описивање појмова итд), али "Енигма" је одувек била лист отворен за сараднике и она ту традицију није напустила. Може да се уочи да данас многи енигматски листови имају ограничен број сарадника, да на радовима нема имена аутора итд. "Енигма", међутим, и даље негоује аутентичну ауторску енигматику.

4. Обезбеђена је велика разноврсност радова. Доминирају наравно мрежасте загонетке, у разним варијантама, али је довољно и оних које називамо "ситне". Неке од њих скоро уопште не могу да се нађу у другој енигматској штампи.

5. Иако је "Енигма" лист забавно-ревијалног карактера, у загонеткама које су објављиване су и теме са значајним личностима и догађајима из домаће и светске историје, науке, религије, етнологије, друштвеног живота итд. Радови на ове теме лоцирани су углавном на почетним странама листа. Тако се поштовала популарна синтагма "Знање кроз разоноду".


Следеће околности су спречиле да се учини више. Ту мислим на штампање посебних издања као што је била СПЕЦ Енигма или "Разонода милиона", евентуално излажење листа двапут месечно, организовање наградних конкурса што је била "Енигмина" традиција итд.

1. Од 1.1.2020. статус Компаније "Новости", издавача "Енигме, је промењен. У циљу смањења трошкова извршене су организационе промене, један број радника Компаније је премештен или упућен на принудни одмор тако да се и број радника на самој "Енигми" смањио на најмању меру, уствари на једног човека. У таквим условима немогуће је примати радове на папиру, нема ко то да уноси у компјутер. Промењена је технологија у делу припреме и слагања листа (рад са новим софтвером) што је у прво време искомпликовало посао, а нажалост у неким бројевима проузроковало и озбиљне грешке.

2. Корона вирус је онемогућио нормалан рад, конкретно редовне састанке чланова редакције. Већином се радило код куће, "он-лине". Ово није зауставило излажење листа, али је у току 2020. године одржан само један заједнички састанак. Неке ствари ипак не могу добро да се разреше док се не седне "очи у очи".

3. Због врло ограничених средстава није било могуће наградити квалитетне радове, а велики недостатак је и што не могу да се организују наградни конкурси који помажу да се подигне квалитет прилога и листа.


Ево и нешто измењене поделе посла у уредништву (од 1.1.2020):

За веће и средње мрежасте загонетке задужен Драган Лојаница.

За "ситне" загонетке (анаграми и остале словне загонетке, ребуси, загонетке у стиху, квадрати и штитови свих врста, клинови, пирамиде итд.) - МомирПауновић.

За осмосмерке - Зоран Милуновић, који ради и припрему свих енигматских садржаја.

Контакт-подаци уредника могу се наћи на сајту Новости "Енигма".

Радови сарадника се, дакле, НЕ ДОСТАВЉАЈУ на адресу "Енигме" већ директно енигматским уредницима, по горенаведеном распореду.



Драган Лојаница

 


Нема коментара:

Постави коментар

Коментарисање је у начелу слободно. Увредљиви, спам/бот, малициозни, коментари који износе очигледне неистине и/или клевете, неће бити објављени.