понедељак, 24. фебруар 2020.

РЕЗУЛТАТИ ДЕВЕТОГ «МЕМОРИЈАЛА СРБОЉУБА СТАНКОВИЋА»



ЗАВРШЕН

ДЕВЕТИ «МЕМОРИЈАЛ СРБОЉУБА СТАНКОВИЋА»

1. јуни – 30. новембар 2019.



КОНАЧНИ ПЛАСМАН ТАКМИЧАРА

Два прва места је освојио Зоран РАДИСАВЉЕВИЋ, а једно Владимир ШАРИЋ. По једно друго место освојили су Милан ЖАРКОВАЧКИ, Милија СТВАНОВИЋ и Владимир ШАРИЋ, а на трећој позицији били су два пута Милија СТЕВАНОВИЋ и једном Даница СТОЈИМИРОВИЋ. Четворопласирани су по једном били Гојко МАНДИЋ, Живота ПЕТКОВИЋ и Милија СТЕВАНОВИЋ, а петопласирани два пута Живота ПЕТКОВИЋ и једном Мирослав КОРДИЋ. Пласман осталих, како је жири оценио, може се видети из претходних табела. Честитке свим такмичарима на труду, доприносу који су дали и показаним резултатима.

Ако би првопласирани састав вредновали са 12 поена, другопласирани са 10, трећепласирани са 8, четвртопласирани са 7 и тако редом до десетопласираног са 1 поеном, имали би следећу ситуацију:



01. Милија СТЕВАНОВИЋ 55 поена
02. Зоран РАДИСАВЉЕВИЋ 30 поена
03. Владимир ШАРИЋ 25 поена
04. Живота ПЕТКОВИЋ 20 поена
05. Гојко МАНДИЋ 12 поена
06. Милан ЖАРКОВАЧКИ 10 поена
07. Даница СТОЈИМИРОВИЋ 8 поена
08. Мирослав КОРДИЋ 7 поена
09. Жељко ПРВАНОВ 4 поена
10. Бранислав НИКИЋ 3 поена



На основу једног оваквог критеријума добија се листа најуспешнијих такмичара на овом енигматском надметању. То звање припада Милији СТЕВАНОВИЋУ, нуморном ствараоцу оваквих врсти загонетака, са непресушном маштом и даром за комбиновање са релативно мало могућности које стоје на располагању.

Као што смо рекли, све је ово једна енигматска игра, у којој је могао да буде и другачији редослед, али не треба заборавити да је све ово у функцији «њиховог величанства» загонетака које су биле предмет надметања.




ПЛАСМАН ПО ТАКМИЧАРСКИМ КАТЕГОРИЈАМА

 







САСТАВ И ПРАВИЛА РАДА ЖИРИЈА ЗА ОЦЕЊИВАЊЕ РАДОВА
(кликом на горњи линк отвориће се нови прозор)

 

ОЦЕНЕ ЧЛАНОВА ЖИРИЈА ЗА ЧИСТ СЛОВНИ РЕБУС

ОЦЕНЕ ЧЛАНОВА ЖИРИЈА ЗА КОМБИНОВАНИ СЛОВНИ РЕБУС


ОЦЕНЕ ЧЛАНОВА ЖИРИЈА ЗА ИНДИРЕКТ




УЧЕСНИЦИ КОНКУРСА СА КОРИШЋЕНИМ ШИФРАМА

По завршеном оцењивању радова од стране чланова жирија (баратали су само шифрама аутора), установљени су аутори радова и шифре које су они у потпису радова користили. У конкуренцији је било укпно 15 аутора, са 24 различите шифре. Може се рећи да је ово такмичење имало и међународни карактер, јер су на њему учествовали и енигмати из БиХ, Словеније и Хрватске.

01. Аљоша ВУКОВИЋ, Шибеник, Хрватска (ВАРИЛА МУ ПИЊАТИЦА)
02. Милан ЖАРКОВАЧКИ, Нови Сад (ЈОВИЦАР)
03. Мирослав КОРДИЋ, Београд (ЏЕЗЕР)
04. Гојко МАНДИЋ, Бања Лука, Република Српска (ДВОР, МИГ, МОТИВ)
05. Бранко МИЛОВАНОВИЋ, Љубљана, Словенија (РОЖНИК)
06. Недјељко НЕДИЋ, Угљара, БиХ (Н1962Н)
07. Бранислав НИКИЋ, Пожаревац (МИКИ ВЕЈДЕР)
08. Живота ПЕТКОВИЋ, Равно Село (ТУЛЕ)
09. Жељко ПРВАНОВ, Панчево (КОКТА, ПЕПСИ КОЛА, ФАНТА)
10. Зоран РАДИСАВЉЕВИЋ, Нови Сад (АСТЕР БЛИСТОК, КАФЕЏИЈА)
11. Раденко РАКОВИЋ, Мала Ремета (ЛИНФИЛД)
12. Милија СРЕВАНОВИЋ, Београд (ВРАЧ, КОМБИ, ЧИСТУНАЦ)
13. Даница СТОЈИМИРОВИЋ, Београд (ТАЈЧИ)
14. Михајло ЏУЏАР, Руски Крстур (РИКИ КИКИ)
15. Владимир ШАРИЋ, Шимановци (АГРАР, ПИНК, РАТАР)

Одзив на овом такмичењу није био велик, вероватно из разлога што ове врсте загонетака, где је потребна ауторска машта и инвентивност, више него у другом енигматском стварању, а где компјутерски програми много не могу помоћи, нису широко популарне и ретко се срећу на страницама наше енигматске штампе. Управо један од основних циљева оваквих надметања је да се ове ауторске загонетке што више популаришу и да их има све више у нашим енигматским листовима.

Један од разлога за мањи одзив је и тај што је већина идеја у реализацији оваквих састава већ коришћена, али сигурно је да нису све могућности, као и комбинације тих могућности, исцрпљене и то треба управо да буде тај изазов за праве енигматске заљубљенике да у том правцу даље истражују.

Аутори 5 првопласираних састава за све три такмичарске дисциплине биће награђени књигама.

Захваљујемо се свима који су учествовали на овом конкурсу, нарочито колегама из иностранства, чиме су сви, више или мање, допринели даљој афирмацији и популаризацији ових загонетака.


Београд,
21. фебруар 2020. године


ПРЕДСЕДНИШТВО ЕК «НОВА ЗАГОНЕТКА»


Нема коментара:

Постави коментар

Коментарисање је у начелу слободно. Увредљиви, спам/бот, малициозни, коментари који износе очигледне неистине и/или клевете, неће бити објављени.