среда, 24. фебруар 2021.

ИЗАШАО ЈЕ НОВИ ТОМ РЕЧНИКА САНУ


 


У децембру прошле године изашао је 21. том речника САНУ, речника који излази под називом Речник српскохрватског књижевног и народног језика. Обрађене су одреднице ПОГДЕКАД(а) до ПОКУПИТИ. Задивљујући је и величанствен обим овог дела, а исто важи и за његову садржину.

За нас енигмате је свакако важан, наш главни материјал с којим радимо су слова, речи и понека слика.

Треба рећи ово: парадокс је да овај речник излази на језику који званично више не постоји! Распадом државе СФРЈ раздвојили су се и језици. Постоје мишљења да треба престати са радом на њему, међутим, немогуће је после толико труда (први том је изашао 1953. године) прекинути излажење, а немогуће је и променити назив усред излажења.

Лингвисти који га раде кад су наведене недоумице у питању, воле да кажу да је то уствари речник са целокупног штокавског говорног подручја, а штокавски дијалект је основа српског језика. Сугестија је да је то уствари речник српског језика.

У једном скорашњем напису, Рада Стијовић, председница уређивачког одбора овог речника, је изјавила да ће да се настави његово даље излажење са садашњим називом, а да је у припреми речник српског народног и књижевног језика који ће бити у електронској форми.

Толико о томе. Већина озбиљних енигмата сигурно има у својим библиотекама ово дело, и користи га за претрагу и контролу. Оно што треба рећи је да све оно што је у њему није за наше коришћење. Речник обухвата масу покрајинских, застарелих, архаичних речи несталих из употребе, затим неисправно транскрибованих из других језика, што важи за пројектовану концепцију, али није све што је тамо, дозвољено за нашу употребу. Ево неких примера за то из разних томова:


ЗИБА – име кокошке

ПЕРА – име козе или овце

ЈОПЕТ - уместо ОПЕТ

ПОКЕ – пола оке, покрајински и застарело

ПОДРОМ – исправно је, наравно, ПОДРУМ

ПОКЕРСКИ – који се односи на покер, ово не иде у укрштенице

ПОЗАНАДИ, ПОКЕХДОБ, ПОДУФАНО - ???


С друге стране, постоји мноштво изванредних домаћих речи које се углавном не чују нити користе. Рецимо:


ПОГЛЕДНИК, ПОГОВОРКА, ПОГОСТИТЕЉ, ПОДБИРАК, ПОДБОЧИНА, ПОЗАЈМИЧАР, ПОКРАДЕНИК, ПОДЗЕМКА, ПОЗНОРОЂЕНАЦ итд.


Највећи простор са свим значењима дат је одредници ПОД, ни мање ни више него 8,5 страна. Затим следи глагол ПОДИЋИ, 6,5 страна, ПОГОДИТИ, 4 стране итд.

Речник може да се купи у САНУ, одељење Издавачка делатност, за 2600 динара, соба 240 на другом спрату.Драган ЛОЈАНИЦА

 

Нема коментара:

Постави коментар

Коментарисање је у начелу слободно. Увредљиви, спам/бот, малициозни, коментари који износе очигледне неистине и/или клевете, неће бити објављени.