четвртак, 16. септембар 2021.

ДРУГИ ТОМ ЕНИГМАТСКОГ ТРОКЊИЖЈА

У издању ЕК "Нова загонетка" и издавачке куће "Алма", из штампе је изашао други том најављене троделне загонетачке аутобиографије Мирослава Лазаревића "Енигматски дванаестерац".

Док је у првој књизи аутор сабрао своје стваралаштво у области класичних укрштеница и скандинавки, приказујући их по листовима у којима су објављене, у овом делу нам представља своје "ситне" загонетке, осим словних ребуса, магичних ликова и других састава, које је већ објавио у својим претходним књигама.

Мирослав Лазаревић је свестрани састављач и енигматски посвећеник, па у овој књизи збирно видимо његове индиректе, испуњаљке, анаграме, клинове, пирамиде и стиховне загонетке врхунског квалитета. Из књиге закључујемо оно што је мање познато – да је аутор врстан састављач и стиховних загонетака, са истанчаним осећајем за метрику и римовање, посебно када стиховима објашњава решења словних ребуса и индиреката.

Скоро половина текста посвећена је Лазаревићевом друштвеном ангажману у области енигматике, у коме је он, као председник ЕК "Нова загонетка" и једно време председник ЕСС, имао врло запажену улогу у иницирању и организовању разних активности (покретање и уређивање часописа "Весник", оживљавање информативног, истраживачког и теоретског рада и издавачке делатности у области енигматике, популаризација загонеташтва, енигматска дружења и такмичења и др.).

У припреми је трећи том ове занимљиве енигмо-трилогије, који ће садржавати Лазаревићеве енигматске текстове и текстове других аутора о његовом стваралаштву.


                                                  М. ПАУНОВИЋ

Нема коментара:

Постави коментар

Коментарисање је у начелу слободно. Увредљиви, спам/бот, малициозни, коментари који износе очигледне неистине и/или клевете, неће бити објављени.