петак, 29. април 2022.

НОВА КЊИГА РАДЕНКА РАКОВИЋА

 

У белешци о аутору Владимира ШАРИЋА стоји анаграм КОРАК И ВРЕДНОЋА, са решењем Раденко РАКОВИЋ. Аутор ове књиге рођен је у Тузли 5. априла 1962. године, а по професији је правник и новинар.

Поседује изузетну способност брзог и тачног рачунања напамет, памћења података, као и брзог манипулисања са словима и реченицама, са чиме се представио на више радио – станица (број слова у више изговорених реченица, говорење уназад, кубирање, вађење квадратног корена и слично). Носилац је и титуле РАДИО ГЕНИЈЕ коју му је доделио Радио Београд 202. Ову способност је наследио од мајке, па одатле и назив ове књиге, при чему је појам ГЕНИМА анаграм од ЕНИГМА.




Први анаграм објавио је 1994. године и један је од најпродуктивнијих састављача анаграма у српској енигматици са око 3.000 састава. Поред анаграма саставља и словне ребусе, индиректе, анаграмне испуњаљке, укрштене речи, панграме, свевокалке, спунеризме, етнице, посетнице, палиндромне реченице, судоку са словима. Сарађивао је у већем броју босанских и српских листова. 

Објавио је у Добоју и четири енигматске књижице: АНАГРАМИ (1999), КРИПТОГРАМИ (1999), КОКТЕЛ 2000 (2000) и УКРШТЕНО (2001). 

Из богатог енигматског опуса, књига даје, по избору аутора, само његове најбоље саставе, са жељом да се он прикаже не само као врхунски анаграмиста, већ и као аутор широке лепезе тзв. «ситних» загонатака, код којиx стваралачка машта, инвентивност и комбинаторика долазе до пуног изражаја.

Предствављене загонетке су у већини случајева илустроване адекватним сликама које дају комплетност састава. Из његових анаграма који су представљени по темама, види се широко интересовање аутора за све сфере друштвеног живота. Књига садржи 244 рада, од чега 178 анаграма и анаграмних варијација и 66 разних загонетака.

У делу књиге ДРУГИ О АУТОРУ може се наћи низ интересантних података везаних за живот и енигматско стваралаштво аутора.

Заступљен је у више енигматских књига. Ова књига се топло препоручује не само љубитељима анаграма, већ и свим поклоницима енигматике, јер показује сву лепоту, али и тежину ове стваралачке сфере.

Мирослав Лазаревић

 

Нема коментара:

Постави коментар

Коментарисање је у начелу слободно. Увредљиви, спам/бот, малициозни, коментари који износе очигледне неистине и/или клевете, неће бити објављени.