понедељак, 5. септембар 2022.

НОВА ЕНИГМАТСКА КЊИГА

 


 

 

МИРОСЛАВ ЛАЗАРЕВИЋ

 

Д Е С Е Т

«М Е М О Р И Ј А Л А

С Р Б О Љ У Б А

С Т А Н К О В И Ћ А»

 

Новац је за бројање

Словни ребус

(3,5,4,3,1=9,3,4)

 

ЕЕ      8

 

Решење:

Пре броја осам, пар Е –

ПРЕБРОЈАО САМ ПАРЕ

(1921 – 2000)

Биће топлије

Словни ребус

(2,5,1,2=5,1,4)

 

- А ß ЛИ

 

Решење:

Ка минус А, ЛИ –

КАМИН У САЛИ

 

Београд, 2022.

 

Мала енигматска библиотека, свеска број 17

 

Издавачи:

Енигматски клуб «Нова загонетка», Београд

«Алма», Београд

 

А5 формат, страница 222, ћирилица

 

Штампар: «Алма» Београд

      Средином 2022. године изашла је из штампе 17. књига МАЛЕ ЕНИГМАТСКЕ БИБЛИОТЕКЕ ЕК НОВА ЗАГОНЕТКА под називом ДЕСЕТ МЕМОРИЈАЛА СРБОЉУБА СТАНКОВИЋА. Рецензент књиге је Владимир ШАРИЋ, предговор и поговор написао је аутор књиге, а корице је креирала Дејана ЈОВАНОВИЋ. Унос материјала, прелом страница, техничку припрему издања и уређивање извршио је аутор књиге, а припрему за штампу је обезбедио Драган ЛОЈАНИЦА.

      Меморијали су посвећени Србољубу СТАНКОВИЋУ, сараднику ЕНИГМЕ у првим годинама њеног излажења, који се сматра утемељивачем савременог српског словног ребуса.

      Књига даје приказ десет МЕМОРИЈАЛА ЧИКА – СТАНКА, такмичења у састављању словних ребуса и индиреката, реализованих сваке друге године, у периоду од 2003 – 2021, а у организацији ЕК НОВА ЗАГОНЕТКА. Она представља јединствену збирку словних ребуса и индиреката насталих у наведеном периоду, а кроз такмичење најбољих енигматских аутора из наше земље и иностранства. Представљени су сви награђени састави, као и велики избор радова лошије пласираних или оних који нису добили поене од жирија, али су по оцени приређивача ове књиге заслужили да буду приказани у једном оваквом издању. Међународни карактер ових надметања је још једном показао да енигматика на овим нашим просторима има заједничке корене и историјски развој, као и да има заједничку потребу за даљим унапређивањем.

      На овим такмичењима укупно је учествовало 89 аутора са 3.912 састава. Чак 19 такмичара има сада пребивалиште у бившим југословенским републикама. На свим Меморијалима учествовао је једино Раденко РАКОВИЋ из Мале Ремете у Срему, сада из Торка у Банату, 9 учешћа има Влaдимир ШАРИЋ из Шимановаца, по 8 Момир ВУЧЕНОВИЋ из Београда, Бранко МИЛОВАНОВИЋ из Љубљане, Бранислав НИКИЋ из Пожаревца, Никола ПЕШИЋ из Ниша и Милија СТЕВАНОВИЋ из Београда. По 7 пута су се надметали Карло ВЕРЕБ из Смедерева и Гојко МАНДИЋ из Бања Луке, а 6 суделовања на овом такмичењу имали су Милосав МАРЈАНОВИЋ из Ваљева, Зоран РАДИСАВЉЕВИЋ из Новог Сада, Мирко СТАНКОВИЋ из Челинца и Даница СТОЈИМИРОВИЋ из Београда.

      У оквиру такмичарских дисциплина биле су све варијанте ових загонетака. У књизи је објављено укупно 797 састава и то словних ребуса 542 и 255 индиреката. Укупно је са радовима предстаљено 64 енигмата, а са највише састава су: Милија СТЕВАНОВИЋ 165 (107+58), Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ 78 (46+32), Владимир ШАРИЋ 66 (46+20), Момир ВУЧЕНОВИЋ 50 (45+5), Радомир МИЋУНОВИЋ 42 (32+10), Никола ПЕШИЋ 41 (26+15), Зоран РАДИСАВЉЕВИЋ 37 (21+16), Бранислав НИКИЋ 31 (24+7), Србољуб СТАНКОВИЋ 30 (30+0), Раденко РАКОВИЋ 26 (9+17), при чему цифре у загради представљају број словних ребуса и индиреката, респективно.

      Циљ књиге је: Приказивање све лепоте идејности и енигматског комбиновања, трајни запис једног двадесетогодишњег сегмента у стварању словних ребуса и индиреката, представљање важне активности Енигматског клуба НОВА ЗАГОНЕТКА, као и давање позитивног импулса за нове изазове и домете у овој сфери енигматског стварања.

 

Мирослав Лазаревић

Нема коментара:

Постави коментар

Коментарисање је у начелу слободно. Увредљиви, спам/бот, малициозни, коментари који износе очигледне неистине и/или клевете, неће бити објављени.