петак, 18. октобар 2024.

КРАГУЈЕВАЧКЕ НОВИНЕ О КРАГУЈЕВАЧКИМ ЕНИГМАТАМА

 

Крагујевачке новине о енигматици и енигматама

У недељнику Крагујевачке новине број 666 (од 25. јула 2024. године) објављен је чланак Елизабете Јовановић, под насловом МУДРОВАЊЕ И СКРИВЕНЕ ПОРУКЕ. Напис је резултат разговора поменуте сараднице, иначе љубитеља енигматике и пасионираног решавача и крагујевачког енигматског двојца Јанковић - Матовић. Из обиља изреченог на разне теме, не само енигматске, део се нашао на страницама листа.

Енигмати су читаоцима предочили шта је по њима енигматика, кратак историјат српске енигматике, са тежиштем на укрштеним речима, како су се обрели у том свету, енигматска дешавања у земљи и региону, проблеме са којима се енигматски посленици сусрећу - од драстичног опадања обима сарадње до проблема подмлађивања. Причали су и о врстама енигматских састава, такмичењима и о истакнутим појединцима у енигматској бранши.

Доста речи је било и о управо објављеном четрнаестословном Енигматском речнику и о енигматском издаваштву. Како је чланак сажетак дугог разговора, изостављен je сегмент о ранијим енигматским великанима. Такође, поједини (туђи) анаграми, успут поменути као илустрације надахнућа и виртуозности, приписани су саговорницима.

Двојац је саговорници поклонио ''гомилу'' енигматских часописа и књигу ''Историја српске загонетке 1'', аутора Мирослава Лазаревића и Јована Вуковића.



Ацо Јанковић

Нема коментара:

Постави коментар

Коментарисање је у начелу слободно. Увредљиви, спам/бот, малициозни, коментари који износе очигледне неистине и/или клевете, неће бити објављени.