субота, 5. децембар 2020.

ПИСМО САРАДНИЦИМА ЕНИГМЕ


Цењене колеге енигмати:

Ево неких напомена и упутстава за даљи рад на укрштеницама, што сматрам да је неопходно написати, а вероватно је требало учинити и раније. Ради се о речима и појмовима који се стављају у радове, а што је пресудно за квалитет. Детаљно упутство, укључујући и друге врсте загонетки, налази се на порталу Новости Енигме. Оно није ажурно у неким тачкама и у току је његово освежавање.

Повод за ово писмо је учестало коришћење речи и појмова са Интернета. У питању је безброј података и информација на том медију али сигурно да много шта није за нашу примену. Логично је, а у свим ранијим упутствима за састављаче је увек навођено, да се за мало познате речи мора навести веродостојан извор. Неки то напишу, али већина не. Док није било Интернета извор су били разни штампани речници, лексикони, стандарди итд, чије је наслове и ауторе ваљало навести. Кад је у питању Интернет, а појам је мало познат, аналогно претходном требало би се држати следећег:

  • Навести адресу сајта или блога одакле је реч узета 
  • Текст са сајта или блога мора бити на српском језику или евентуално на неким од језика са бившег с/х говорног подручја. Никако не долази у обзир текст који је на неком другом језику.    

Овом приликом и да се подсетимо на нека неопходна ограничења у избору речи и појмова, што је иначе наведено у горе поменутом упутству. 

  • Шта не долази у обзир: 
  1. скраћенице од три слова из енглеског језика 
  2. трословни иницијали 
  3. телеграфске ознаке места 
  4. скраћенице веће од три слова (овде може бити изузетак нека општепозната скраћеница као што је рецимо УНЕСКО или ФИФА, јер су те скраћенице постале именице које се мењају по падежима као и све именице, а тога је иначе мало)

Ово је углавном из Енигме "протерано", али још увек се пошаље понека укрштеница са наведеним појмовима.

Иначе извори које највише ценим и користим су:

Велики речник страних речи и израза Клајн – Шипка, Прометеј, Нови Сад

Речник српскога језика, Матица српска, Нови Сад

(На српској Википедији има доста грешака, а на самом Интернету већ постоји мноштво речника које праве појединци, за које се често и не зна који су, нити се наводе извори, као што је рецимо речник на сајту "Шта значи", и све је то углавном непоуздано и непроверљиво).

Да се напомене и ово: У појединим радовима има невероватно много речи у множини, чиме рад губи на квалитету. При томе треба имати у виду да нема свака именица множину. У стандардним Енигминим укрштеницама не би требало да их буде више од 2-3.


Д. Лојаница, децембар 2020

 

(Ово је писмо које је преко мејлинг листе послато активним сарадницима Новости Енигме 27.11.2020)



Нема коментара:

Постави коментар

Коментарисање је у начелу слободно. Увредљиви, спам/бот, малициозни, коментари који износе очигледне неистине и/или клевете, неће бити објављени.