петак, 27. новембар 2020.

ЈЕДАНАЕСТА КЊИГА МИРОСЛАВА ЛАЗАРЕВИЋА

 

 



У издању Енигматског клуба Нова загонетка и београдске АЛМЕ, као 12. свеска Мале енигматске библиотеке коју је установио поменути клуб, средином новембра 2020. године изашла је из штампе 11. енигматска књига Мирослава ЛАЗАРЕВИЋА. Књига носи наслов ЕНИГМАТСКИ ДВАНАЕСТЕРАЦ, ПРВИ ДЕО и као и књиге СЛОВНА РЕБУСИЈАДА (2013.) и МАГИЧНА ЕНИГМАТИКА (2015.) и она је аутобиографског карактера. Садржи избор ауторових радова, са одређеним коментарима, а из области ангажоване енигматике, скандинавки и класичних укрштеница. Књига јe на А5 формату са 430 страница.

Рецензенти овог издања су познати енигматски ствараоци Јован ВУКОВИЋ, Мирослав ЖИВКОВИЋ и Владимир ШАРИЋ. Уредник је Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ, који је извршио и унос материјала, прелом страница и техничку припрему издања, корице је креирала Дејана ЈОВАНОВИЋ, док је припрему за штампу обавио Драган ЛОЈАНИЦА. Штампар је била ЈЕФТИНА ШТАМПА из Земуна.

Остали облици загонетања аутора ове књиге (индиректи, испуњаљке, анаграми, пирамиде и клинови и стиховане загонетка), као и остали видови његових енигматских активности (уређивање, друштвено ангажовање, текстови и енигматско издаваштво), биће дати у другој књизи под истим називом.

У предговору књиге аутор каже да циљ овог дела његове енигматске трилогије није жеља да се увелича значај његовог стваралаштва, већ да се кроз загонетачку активност, као што је то био случај и са књигама СЛОВНА РЕБУСИЈАДА и МАГИЧНА ЕНИГМАТИКА, покаже вредност енигматског стваралаштва, његов друштвени значај, али и сва озбиљност и тежина са којима су суочени енигматски ствараоци.

У прологу се, поред осталог, каже да је ова књига део ауторове енигматске историје, али и део историје српске енигматике, којој је он тако несебично припадао. С обзиром на изванредан енигматски потенцијал у Србији, сличну или још бољу књигу могли би да напишу и други искусни енигматски ствараоци и то би не само обогатило енигматско издаваштво у Србији, већ и приказало његове домете и стварало изазове за нова достигнућа, а то би допринело бољем сагледавању српског загонеташтва и његовом даљем развоју.

2 коментара:

  1. Лепо богами, све моје честитке!
    Енигматски неимар, очекујем са још већим еланом
    да следеће године, опет изда нешто ново, занимљиво...

    ОдговориИзбриши
  2. Čestitam, Miroslave. Nadam se da će tvoji prinosi potaknuti i druge na slične pokušaje.

    ОдговориИзбриши

Коментарисање је у начелу слободно. Увредљиви, спам/бот, малициозни, коментари који износе очигледне неистине и/или клевете, неће бити објављени.