среда, 25. новембар 2020.

НОВИ ЕНИГМАТСКИ НАСЛОВИ

 

 

Недјељко НЕДИЋ: ЛЕКСИКОН ЗАГОНЕТАЧА БИХ


Издавач: ЗАГОНЕТАЧКО ДРУШТВО РАШЧИЦА,

формат Б5, 79 страница, латиница,

ЗДР–ова библиотека ЕНИГМА, књига 13,

Угљара, 8. август 2020.


Ово значајно енигматско дело, не само за босанско–херцеговачку енигматику, већ и за загонеташтво нашег региона, бивших југословенских простора, аутор је припремао 10 година. Ипак, по речима аутора ово издање није потпуно, јер подаци о неким загонетачима нису могли да се пронађу. Највећу помоћ у прикупљању материјала, пружио је Стјепан ХОРВАТ, коме аутор дугује велику захвалност.

У лексикону се налази преко 320 енигмата, као и преко 160 згонетача са непотпуним подацима. Ту су и наши познати писци: Иво АНДРИЋ, Петар КОЧИЋ, Никола Коља МИЋЕВИЋ, Светозар ЋОРОВИЋ. Поред тога у лексикону је представљен и низ српских енигмата: Славко БОБАН, Михајло ВЕМИЋ, Момир ВУЧЕНОВИЋ, Златко ДЕЛИЋ, Вељко ДОПУЂА, Јадран ГОЛОИГРА, Небојша ДРАГОМИРОВИЋ, Ново ЗЕКИЋ, Станислав ЖЕЛЕЗНИК, Милорад ЖИВАНИЋ, Миљенко ЗУБЕР, Душан ЈАНКОВИЋ, Војин КРСМАНОВИЋ, Миодраг КРСТИЋ, Душко ЛАЗИЋ, Гојко МАНДИЋ, Милосав МАРЈАНОВИЋ, Милош МИЛИЋЕВИЋ, Бранко МИЛОВАНОВИЋ, Ивица МЛАЂЕНОВИЋ, Милутин ПОДБОЈ, Раденко РАКОВИЋ, Младен СПАСОЈЕВИЋ, Мирко СТАНКОВИЋ, Бранко СТОЈАНОВИЋ, што показује на јединствено порекло енигматике на овим нашим просторима.




БИБЛИОГРАФИЈА ЗАГОНЕТАЧКЕ РУБРИКЕ «ОМЛАДИНЕ»


Бјеловарско Загонетачко друштво ЧВОР издало је осму књижицу ове године. Ради се о БИБЛИОГРАФИЈИ ЗАГОНЕТАЧКЕ РУБРИКЕ «ОМЛАДИНЕ» (1918.–1945.), коју је припремио Фрањо ТУШЕК, а за штампу уредио Стјепан ХОРВАТ.

Књижица има 90 страница, а ради се о библиографији омладинског листа, који је доносио и загонетке. ОМЛАДИНА, као лист за забаву и поуку средњошколске младежи, појавио се 1. јануара 1918. године на 24 страница повећаног А4 формата. Већ од другог годишта био је месечник, да би пред крај излажења штампан на Б5 формату.




Гојко МАНДИЋ: ОВА СЛОВА - Загонетке у стиху


Издавач БИНА, Бања Лука, 

А5 формат, страна 104, ћирилица,

уредник Младен СПАСОЈЕВИЋ, предговор Радоја РАЦАНОВИЋ, лектор Гојко МАНДИЋ, корице Дарко САМАРЏИЋ КОДАР, 

штампар СКАНДИ, Бања Лука,

Бања Лука, 2020.


Истакнути неуморни бањалучки енигмата Гојко МАНДИЋ објавио је нову збирку својих стихованих загонетака. 200 састава (анаграми, учаурени анаграми, додаваљке, чауре, испуштаљке, мењаљке, уметаљке и одузимаљке) верно осликавају Гојково стваралаштво у сегменту енигмопоезије.

У предговору, поред осталог, Радоја РАЦАНОВИЋ каже да не зна да ли је цео Гојков живот поезија, али да енигматика сигурно јесте. Теме које обрађује и решења до којих се долази су више него животни, свакидашњи и општепознати. Уосталом, то је карактеристика и у свим његовим објављеним књигама са енигмама.

До сада је објавио 19 неенигматских и, са овом, 10 енигматских књига. У 46 година бављења енигматиком објавио је преко 8.000 енигматских састава, од којих 75% покривају загонетке у стиху.




Недјељко НЕДИЋ: ОРАШКИ ЗАГОНЕТАЧКИ КЛУБ


Издавач: ЗАГОНЕТАЧКО ДРУШТВО РАШЧИЦА

ЗДР–ова библиотека ЕНИГМА, књига 12

Угљара, 21. свибња (маја) 2020. 

 

Књига садржи енигматске активности ОРАШКОГ ЗАГОНЕТАЧКОГ КРУГА, приказе ПОСАВСКИХ ЕНИГМАТСКИХ НОВИНА од 1999. (ПЕН) и ЗАГОНЕТАЧКОГ ДРУШТВА РАШЧИЦА од 2001. (ЗДР), као и кратке БИОГРАФИЈЕ ОРАШКИХ ЗАГОНЕТАЧА.

Недјељко НЕДИЋ (Толиса крај Орашја, 18.11.1962.), археолог, новинар, публициста, уредник и врстан хрватски загонетач, објавио је скоро 15.000 разних загонетака. Публиковао је и највећу крижаљку У БиХ, а објавио је 44 књиге. Први је орашки загонетач, председник је ЗД РАШЧИЦА Орашје, а живи и ствара у Угљари крај Орашја, у северној Босни.

 

Нема коментара:

Постави коментар

Коментарисање је у начелу слободно. Увредљиви, спам/бот, малициозни, коментари који износе очигледне неистине и/или клевете, неће бити објављени.