уторак, 29. јун 2021.

1. ЈУЛА - ЈУБИЛАРНА ЕНИГМА

 


 

У четвртак, 1. јула изаћи ће двоброј Новости Енигме 2466 - 2467, посвећен добрим делом јубиларној седамдесетогодишњици непрекидног излажења листа. Тачан датум јубилеја је иначе 7. јули, дан када је далеке 1951. године светлост дана угледао први број.

У Србији, па и у обе бивше Југославије, ниједан лист оваквог забавно-ревијалног карактера не траје тако дуго, што је рекорд вредан великог поштовања. Ни за време агресије на државу Србију и Црну Гору 1999. године, када су сва друга ревијална издања куће Новости, која је издавач, привремено била укинута, НЕ је наставила редовно излажење.

Јубиларни број, иначе, имаће 116 страна и све сем осам - биће у боји. Поред стандардних прилога, у листу ће бити представљени поједини уредници, као и дугогодишњи сарадници и пријатељи. На свечаности која ће се одржати 7. јула некима ће бити уручена и признања.

За протеклих седамдесет година, многе су недаће претиле да Енигму угасе, а нарочито у задње време: смрт једног броја истакнутих уредника и сарадника, промена статуса издавача, епидемија светских размера која је онемогућавала нормалан рад, недостатак подмлатка, конкуренција електронских медијума итд. Ипак верујемо у будућност. Свака част компјутерима и мобилним телефонима, али решавање загонетака је још увек најпривлачније у некој изолацији, и са папиром и оловком. Доказ за то су киосци препуни енигматске штампе.

И да поновим: четвртак, 1. јул, ујутру на најближем киоску, јубиларна Енигма.


                                    Д. Лојаница

 

Нема коментара:

Постави коментар

Коментарисање је у начелу слободно. Увредљиви, спам/бот, малициозни, коментари који износе очигледне неистине и/или клевете, неће бити објављени.