понедељак, 28. јун 2021.

ОПРОШТАЈ ОД ЖИВАНА ПЕРИЋА

 

IN MEMORIAM



 

Живан Перић (1949 – 2021)


У Београду је средином јуна ове године преминуо Живан Перић, један од наших истакнутих енигмата, дугогодишњи сарадник многих српских и јуословенских енигматских листова.

Рођен је 26. августа 1949. године у Рашанцу код Петровца на Млави. После основне школе у родном месту и гимназије у Петровцу на Млави, завршио је Војну академију ПВО у Задру. Службовао је у гарнизонима Загреб, Вараждин, Шибеник, Младеновац, Београд и Рума. Пензионисан је као мајор ЈНА.

Први загонетачки састав објавио је 1969. године у листу «Академац» у Задру, а енигмтиком је почео интензивније да се бави преласком у Вараждин, када постаје сарадник загребачког «Вјесниковог квиза». Упоредо је објављивао у часописима «Чвор», «Хупер», «Мозаик», «Енигма», «Еурека», «Орбис», «Икс», «Беоквиз», као и у другим листовима. Након повратка у Србију, сарађивао је искључиво у «Новости енигми», углавном са стиховним загонеткама, пасијансима и помицаљкама. Објавио је око 6.000 разних енигматских састава, претежно загонетака у стиху и магичних квадрата. Важио је за врхунског састављача загонетака у стиху, па му је по том основу 1984. године додељена «Горанова награда» за допринос стиховном загонеташтву.

Представљен је књигама «Истакнути српски енигмати» (Ивица Млађеновић, 1999), «Свет анаграма» (Зоран Радисављевић, 2004) и «Лексикон српских енигмата» (Мирослав Лазаревић и Јован Вуковић, 2007).

Схрањен је на гробљу у родном Рашанцу, а за собом је оставио супругу и двоје деце.

Његовим прераним одласком српска енигматика је изгубила једног врхунског мајстора загонетака у стиху, са којима је, у првој половини 19. века и започео развој српског загонеташтва. Својим енигматским опусом он је дао велики допринос развоју у овој сфери енигматских умотворина.


Момир Пауновић

Енигматски клуб «Нова загонетка»

 

Нема коментара:

Постави коментар

Коментарисање је у начелу слободно. Увредљиви, спам/бот, малициозни, коментари који износе очигледне неистине и/или клевете, неће бити објављени.