среда, 15. март 2023.

НОВА КЊИГА СРПСКЕ ЕНИГМАТИКЕ

 

 

 

      

    Средином марта месеца 2023. године изашла је из штампе нова енигматска књига под називом ИСПУЊАЉКЕ, као 18. књига МАЛЕ ЕНИГМАТСКЕ БИБЛИОТЕКЕ Енигматског клуба НОВА ЗАГОНЕТКА. Аутори књиге су: Владета Тривунац (23. енигматска књига) и Мирослав Лазаревић (15. енигматска књига). Издавачи су из Београда: Енигматаки клуб НОВА ЗАГОНЕТКА и АЛМА. Рецензију је написао Владимир Шарић, предговор Мирослав Лазаревић, а поговор Мирослав Живковић и Јозефина Беке – Тривунац. Белешку о аутору дао је Јован Вуковић, уредник издања је Мирослав Лазаревић, а припрему за штампу је извршио Драган Лојаница. Корице је креирао, илустровао књигу и направио њен прелом Мирослав Лазаревић. Књига је на А5 формату, ћирилично издање, са 411 страница, од којих су четири у боји са приказом корица досадашње двадесет и две енигматске књиге Владете Тривунца.

    Финансирање штампања књиге обезбедила је Јозефина Беке - Тривунац, супруга покојног Владете Тривунца, а књига је припремљена и штампана у знак сећања на овог великог српског енигмату, историчара, теоретичара и писца.

    Ово је прва књига о испуњаљкама у српској енигматској литератури. Третира 83 различите врсте ове загонетке, са великим бројем њених варијација, углавном са примерима. Пошто су код ове енигматске дисциплине могућности за стварање нових врста и варијација веома велике, а пошто су у књизи обухваћене све врсте и варијације ове загонетке које су биле доступне ауторима, а то је добар део из енигматског опуса испуњаљки, књига може бити подстицај за стварање новитета и остваривање нових домета у овој умној дисциплини.

    У књизи налазимо и објављене текстове о испуњаљкама, поглавље о непознатим варијететима ове загонетке, као и део који третира њене нове развојне путеве.

    Посебна поглавља су посвећена радовима наших најпознатијих, најквалитетнијих и најпродуктивнијих састављача ове загонетке, као што су Бранко Миловановић из Љубљане, Мирослав Живковић из Јагодине и Гордана Јовановић Шарић из Шимановаца, али се читалац може уверити да се велики број истакнутих српских енигмата опробао и у овој енигматској дисциплини и да се понеки њихов рад налази на страницама ове књиге. Да ли су то најбољи примери који представљају ову загонетку или стваралаштво аутора у овој дисциплини, то је субјективна ствар, али је сигурно преко њих показана сва шароликост и умешност наших енигмата у стварању ове загонетке.

    Можда је недостатак књиге што не даје приказ историјског развоја ове загонетке, чији корени датирају још из шездесетих година 19. века. Аутори књиге су се определили за период од Другог светског рата па до данас, када је ова загонетка диживела пун замах у развоју, изнедривши веома успела остварења и завидне домете.

    Један од циљева аутора ове књиге био је да за ову загонетку, која је врло занимљива, али недовољно присутна у енигматским издањима, заинтересују већи број састављача, јер се и кроз њу може показати сва лепота енигматског комбиновања, сва идејност и маштовитост у стварању загонетке, писменост и образованост, али и скренути пажња да је за квалитетне радове потребно уложити пуно знања и труда.

    Књига се топло препоручује свим енигматским посленицима, јер заокружује један стваралачки енигматски сегмент, показујући све лепоте «играрије духа» и «гимнастике ума».

Мирослав Лазаревић

Нема коментара:

Постави коментар

Коментарисање је у начелу слободно. Увредљиви, спам/бот, малициозни, коментари који износе очигледне неистине и/или клевете, неће бити објављени.