понедељак, 6. март 2023.

НЕСТАНДАРДНЕ УКРШТЕНИЦЕ У "ЕНИГМИ" (2)





    

       У посту од 8. фебруара о.г. описане су две нестандардне укрштенице изашле у фебруарском броју „Енигме“ од којих се једна, „тајмсовка“ већ раније „уселила“ у лист, а друга, „француска укрштеница“ се успешно бори за своје место. Ево да наставимо са мартовским бројем:

  • На страни 16 је једна оригинална загонетка под насловом „Укрштеница са бродовима“ „присутна“ од почетка године. Аутор Зоран Радисављевић. Подсећа мало на познату друштвену игру „Потапање бродова“. Из приложеног примера решења може лако да се схвати начин решавања.

  • Домино магични ликови, страна 33, домино укрштеница проширена са једном додатном оригиналном идејом. Аутор З.Милуновић

  • Двосмерна укрштеница – специјалитет покојног Тошића, његовим одласком нестала је из „Енигме“, али је у овом броју Драган Матовић успешно саставио. Знам да није лака за израду. Не зна се да ли ће и даље да се појављује. Страна 37.

  • Тандем мозаик – две истоветне укрштенице, мозаичке, са измешаним описима. Ребес, страна 34

  • Магични квадрати 7 х 7 измешаних описа – није новост, али су сада уз њих илустрације. Ребес, страна 44.


      Поред тога ту су и хаос укрштеница, илустрована, стандардна домино укрштеница, сканди саће, шаховска скандинавка, беле укрштенице измешаних описа, криптограмка, двобрзинка, укрштеница за стрпљиве, иницијалка, итд.

      Иначе, да наведемо и следеће:

  • Магични квадрат 10 х 10 Јадрана Голоигре, страна 49

  • Убачено је доста илустрација, има их рецимо код скоро сваког анаграма, то чини лист атрактивнијим.

  • Значајно је смањен број текстуалних прилога који нису везани за енигматику. Нема их више од 2-3. странице, не рачунајући корице и решења. Значи више посла за енигмате.У старим бројевима Енигме од пре 20 година и више, које сам ових дана листао, скоро четвртина страница су били разни текстуални прилози.

  • Неки важни детаљи у графици су сада много бољи: масно су истакнути бројеви загонетака, бројеви у описима класичних укрштеница, бројеви у решењима на задњим странама. Пензионере ће то да обрадује. То је уведено доста раније али је остало незапажено.



                                                                                                Д. Лојаница





Нема коментара:

Постави коментар

Коментарисање је у начелу слободно. Увредљиви, спам/бот, малициозни, коментари који износе очигледне неистине и/или клевете, неће бити објављени.