уторак, 14. мај 2024.

ПОСЛЕДЊА "ЕНИГМА"

 



 

Да се подсетимо:  1. маја 2023 године, изашао је после скоро 72 године непрекидног излажења, последњи број „Енигме“.  Том приликом одговорни уредник Небојша обратио се сарадницима и јавности уопште следећим објашњењем:

Драги пријатељи, јављам вам оно шта Зоран Милуновић већ зна, а што сам данас објавио и на сајту и друштвеним мрежама «Енигме». Одлуком пословодства Компаније «Новости», од 15. маја 2023, обустављени су припрема, штампање и дистрибуција већине ревијалних издања у оквиру Компаније, а између њих и «Новости Енигме». То значи да «Енигме» више неће бити на киосцима. Изненађен и сам том одлуком, као и друге колеге, које воде друга ревијална издања – јер није било речи и наговештаја, додуше ови и не говоре ништа – направио сам последњи покушај, да «Енигму» претворим у додатак «Новости». Како ни на то нису одговорили, нема разлога да вас о овоме не обавестим. Не могу да вам кажем колико ми је жао. Молим вас да о томе обавестите све сараднике, а и друге енигмате. Нема разлога ни да ја останем у «Новостима». Ускоро ћу вас обавестити о својим плановима. Један од њих подразумева да се не растајемо заувек.

 

А у Веснику НЗ број 77 из јула 2023 године, тим поводом је штампан следећи текст:

Напомена редакције ВЕСНИКА: Просто је несхватљиво да пословодство једне значајне српске новинске куће донесе овакву одлуку и прекине традицију излажења листа, који је био присутан више од 70 година, на бившим југословенским и сада српским просторима. ЕНИГМА је најдуговечнији енигматски лист на Балкану, са квалитетном и разноврсном ауторском енигматиком, који је био и остао део историје српске енигматике. ЕНИГМА је излазила и у далеко тежим финансијским временима и мислимо да српска енигматска јавност не може да се сложи са једном овквом одлуком, јер је најлакше обуставити неко издање, а не потрудити се да се нађе неко решење. То говори о неспособности пословодства куће, поготово када је у питању овакав часопис који је био симбол српског, па и југословенског загонеташтва, којим би се свака издавачка кућа могла дичити. Ако настави са гашењем својих ревијалних издања, која су веома интересантна за читалачку публику, а новинске издавачке куће постоје због својих читалаца, пословодство компаније ће на крају, због своје неозбиљности и неуважавања стања и потреба, угасити и самог себе.

Дакле, добра стара Енигма остаје нам само у сећању, које ће по природи ствари временом да бледи све више. А и оних који је се сећају биће све мање. Била је у једном дугом периоду незаменљива, без обзира што је имала и слабости. Судбина јој је у задње време  стално висила о концу. При самом крају, помоћно особље у припреми је слано на принудне одморе и добијало отказе па је било муке да се како тако сложи лист.

Неколико књига које је написано о њој продужиће јој век.

За пример да се нешто могло да учини да се спасе, може да се примети да у Београду излази енигматика у сазвежђу „Политикиних“ издања (Енигматика и Разбибрига) , и да тираж тих листова иде и до 50000 примерака. Енигмин штампани тираж како је било написано на сајту листа, био је  само 15000. Ови подаци указују да је уз постојање жеље и воље „Енигма“ могла и даље да се појављује. Поготово што је енигматика популарна и све популарнија, што може да се види на киосцима штампе, који су окићени енигматским листовима.  Значи простора има.

Овај прилог је иначе написан да је не заборавимо пребрзо.

 

Драган Лојаница

 

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар

Коментарисање је у начелу слободно. Увредљиви, спам/бот, малициозни, коментари који износе очигледне неистине и/или клевете, неће бити објављени.